The stadium which wanted to be park

The roof, understood as a natural fifth facade, whose aesthetic and bioclimatic skin recreates a false topography which camouflages a building within a park.

Starting from a project of great formal and structural complexity, a system is perceived, which, without losing the intentions of the project, and fulfilling the spatial necessities which a stadium and its functions require, becomes coherent with the existing hierarchy of the structural and constructional order and of great efficiency in terms of design and environment.

The roof is resolved in an innovative manner with a complex geometry based on simple systems that make it more achievable to build based on clear and strong ideas which make evident the intentions of the project at every scale.

The roof is therefore one of the most important elements of this work due to this inherent complexity. Its construction is based on a double skin formed by a structural – constructional skin, resolved by a light roof system on which is placed the exterior bioclimatic and aesthetical skin.

A generic system for all the roof is perceived, to which is added the exterior covering which forms the required complexity (with a more modular interior system) through the use of different materials or finishes on the roof (GRC panels, wood, solar panels of either a photovoltaic or photo thermal nature) within the same system, formed by steel vertical members, able to be regulated, on which is placed a steel substructure.

The project consists in the creation of an Olympic Gymnastic stadium, but in reality IT IS MORE THAN A STADIUM, as it has an added value by means of “this Park”, on the exterior landscape and multiuse sports and community centre (multisports, cultural etc) in the interior.

To make use of such a large space after the Olympics, the project looks to make the most of the place within it is located and without losing its urban values. In this way it will give the Neighborhood a number of future uses (in the space of the stadium) avoiding a stadium which has useless uses (Lost Use)

The place chosen for the project, the PARQUE de ARGANZUELA, is in the urbanistic revitalization area of the Madrid river Manzanares, Spain, chosen for its quality of landscape (border of the river) and for the different size of the required site, hence achieving the required aim: A Stadium within a Park.
In this way the project allows the recuperation of the borders of the river, give value of the continuity of the river and of the green areas when passing through the Urban Core.

In this way the neighborhood gains an important cultural and sports core, semi buried under the park, and with a minimum landscape impact, as the roof of the project will become the extension of the landscape.
The project is therefore understood as part of the park and the borders of the project are diffused both in form and in texture.

On the exterior the façade becomes the roof, continuity (landscape and project). The is a continuity between the spaces by means of exterior access which is achieved through the different layering of the roof.
The main values of the project are shown through the roof, the integration in the Place, the idea of the topography, the formal and constructional complexity and the bioclimatic or sustainable values, achieved through the double skin, which acts as the ventilated façade, but on the roof.

In this way an innovative and functional skin is achieved, which is pedestrian in parts, whose complex design is resolved in a natural manner.

The stadium which wanted to be park. from lara muñoz on Vimeo.

The stadium which wanted to be park